Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Βραδιές Πολιτισμού

13/7/11........4/9/11


13 Ιουλίου 9:00 μ.μ.             
                        Ο σύλλογος "Οι Φίλοι της Μεσσήνης"  παρουσιάζει χορούς Latin -Ευρωπαϊκούς - Oriental

   Με αυτή την παράσταση είχα προϊστορία...Μέχρι και στις πρόβες είχα πάει νομίζοντας ότι εκείνη τη βραδιά θα τελούνταν το χαρμόσυνο γεγονός αλλά ύστερα από μια-δυο ερωτήσεις στην υπεύθυνη έμαθε την ημερομηνία...Θυμάμαι χαρακτηριστικά να κοι΄ταζω έξω από τα παράθυρα του ωδείου και να βλέπω τα σώματα των χορευτών να πάλλονται επί της μουσικής, μόνο τα σώματα όμως για τα πόδια τους ήταν κρυμμένο κάτω από τους τοίχους του αμφιθεάτρου...Η παράσταση ήταν μαγευτική προσφέροντας στιγμές ρίγης και ενθουσιασμού οι μισοί εξαιτίας της μουσικής και οι άλλοι μισοί λόγω του θεάματος...Το σίγουρο είναι ότι και του χρόνου θα το παλέψω έστω και αν το εισιτήριο μου φάνηκε λίγο υψηλό (10 ευρώ)
                                                         




17 Ιουλίου 8:30 μ.μ.
                 Το Ωδείο Μεσσήνης στην προκαθορισμένη ετήσια συναυλία του στην Μεσσήνη

     Δεν νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω αντικειμενικά για αυτό το γεγονός αφού πήρα μέρος σε αυτή την εκδήλωση....αλλά δεν υπάρχει άλλωστε τίποτα το αντικειμενικό στη φύση, μόνο υποκεινικά παράγωγα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, θα αποπειραθώ δυο σχόλια....Το σίγουρο είναι ότι είχαμε κάνει πολλές πρόβες, όχι τόσες όσο άλλες χρονιές αλλά και πάλι αρκετές....Η μουσική έρεε μέσα από όλους μας και η καλή διάθεση δεδομένη και ούτε καν οι αποαιρετισμοί δεν τόλμησαν να χαλάσουν το κλίμα....Εάν ενδιαφέροσταν του χρόνου τέλη Ιουνίου θα 'μαστε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας για να σας γεμίσουμε με σκέψεις....(είσοδος ελεύθερη)








20 Αυγούστου 10:00 μ.μ.
                 "1ο Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης" με μια εκπληκτική βραδιά για ένα πιάνο και δύο φωνές

      Θα μπορούσα να ορκιστώ ότι στα τρία τέταρτα αυτής της παράστασης είχα ανατριχιάσει....Η καλή μουσική πάντως τιμήθηκε και οι καλλιτέχνες μας αφήσαν άφωνους..... Η Τζέλη Δριβαλά σοπράνο και ο τενόρος-πιανίστας Φίλιππο Μοδινός μας τίμησασν με την παρουσία τους....ενώ το γενικότερο κλίμα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της ελεήστριας ήταν πανέμορφος...αυγούστιατικος πανσέληνος να χαρίζει συγκίνηση σ' ένα ουρανό γεμάτο μελωδία από το περίφημο Tonight μέρω και την Carmen να ερωτοτροπεί με τους ναυτικούς.....(Είσοδος Ελεύθερη)


22 Αυγούστου 10:00 μ.μ.
                          "L' Ensemble de Geneve"


       Αυτή τη φορά ήταν το σύνολο της Γενεύης αυτό που μας χάρισε μαγικές και αξέχαστες στιγμές....μόνο στη μία από τις δύο παραστάσεις κατάφερα να παραβρεθώ και αυτό το λέω με μεγάλη μου λύπη....ωστόσο ίσως θα 'πρεπε να 'μαι και με αυτό το λίγο αλλά πανέμορφο....Liliane Jacques-Lovo....flute,,,,,,,,Scott Terzaghi....Cello,,,,,,,,Saskia Filippini....violin,,,,,,Daniel Morice....viola.....Θα μπορούσα να ξεχωρίσω τον τσελίστα ο οποίος με άφησε άφωνο με την εκτέλεσή του μιας fugas του Bach....Η πρώτη φορά που άκουσα το συγκεκριμένο κομμάτι ζωντανά και μάλλον αυτές οι είκόνες ήρθαν για να μείνουν στο μυαλό μου...Πολύ περισσότερο από όσο περίμενα ήταν όλα αυτά που μου πρόσφεραν με μια έξοχη αίσθηση μουσικότητας αν και η βιολά μου δημιουργούσε που και που μερικά ακουστικά προβλήματα....Μπράβο τους....(Είσοδος Εεύθερη)




3 Σεπτεμβρίου 8:30 μ.μ.
                    Βραδιά ποίησης Οδυσσέα Ελύτη και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από το piano duo e2 και μια φωνή


      Ο Ελύτης είναι πάντα καταληκτικός όπως και όποτε και να τον διαβάσει κανείς....όταν όμως προλογίζεται πανέμορφα και στη συνέχεια διαβαστεί με αισθαντικότητα αι πάθος και σε τέτοιο μέρος όπως την Ελεήστρια της Κορώνης είναι σίγουρη συνταγή για ανύψωση του πνεύματος...Κερμώμουν στην κυριολεξία από τα λόγια των ομιλητών που με ταξίδεψαν και με σόκαραν....ειδικότερα τα αποσπάσματα από το "Μονόγραμμα"....Δυστυχώς η μουσική βραδιά ήταν υποδεέστερη....τα τεχνικά προβλήματα υπαρκτά και η υγρασία από ότι φαίνεται δεν επέτρεψε τις καλλιτέχνιδες να παίξουν ως έπρεπε αλλά και πάλι οι θέλοντες όπως και λόγου κατάφεραν να ταξιδέψουν και να ονειρευτούν με μουσικές που άγγιζαν την τελειότητα(Είσοδος Ελεύθερη)


.............και εδώ σας αποχαιρετώ "όποιος χωρίς δαιμόνους δαίμονιεται, πάει μια δεξιά, μια αριστερά, ποτέ δεν πάει μπροστά.....


   Κι έτσι όπως πλανώμαστε όλοι μας ας ονειρευτούμε ακούγοντας το τέλειο....



10 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφες εκδηλώσεις.
    Είναι ευχάριστο όταν οι άνθρωποι ψάχνουν τρόπους ψυχαγωγίας με νόημα και όχι σκότωμα χρόνου...
    Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι βραδιές θα πρέπει να σου έχουν μείνει αξέχαστες, η καθεμιά για διαφορετικό λόγο φαντάζομαι... Να που τελικά ο άνθρωπος ενδιαφέρεται πού και πού για την ψυχή και τον κόσμο της... Καλό φθινόπωρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι όταν διαπιστώνω ότι μοιράζομαι κοινές αγάπες με καλούς φίλους...

    http://stixo-mythia.blogspot.com/2011/03/blog-post_6249.html

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πως εισαι τι κανεις?

    καλο απογευμα με φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερατώ...Σε ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω...

    Το φθινόπωρο προμηνύεται καλό αφού άλλωστε ξεκίνησε με το β' μέρος των "καλοκαιρινών" διακοπών μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλη Rockmantic

    μου φαίνεται πώς αυτό το που και που πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να το εξαλείφουμε....αντί να λέμε ποιός κάθεται να ενδιαφερθεί για το τι είναι στην ουσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο.....

    Ήταν επόμενο το να ανακαλύψω το μονόγραμμα....είτε από μια τυχαία συναυλία είτε από μια άλλη πηγή πολιτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σ' αγαπώ....

    Καλησπέρα και σε σένα....έκανα μάλλον μιαν απεξάρτηση από την μπλογκόσφαιρα...αλλά μετά από τον χρόνο ανάπαυσης μάλλον συνεχίζουμε δρυμύτεροι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα!
    από ό,τι καταλαβαίνω, κράτησες ημερολόγιο από τις παραστάσεις που παρακολούθησες και σε συγκίνησαν.. θέλωντας να κρατήσεις ζωντανές τις στιγμές.. μα το έχεις πετύχει εξ αρχης από τον τρόπο που τις βίωσες.. με διάπλατα ανοιχτές όλες σου τις αισθήσεις!
    με συγκίνησες πολύ κι εμένα..
    σου εύχομαι καλή συνέχεια, καλή μελέτη και του χρόνου να τα βιώσεις όλα (και την συμμετοχή σου) ακόμα πιο ιδανικά και μαγεμένα!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καληνύχτα....αντίθετες έννοιες αλλά και τόσο ενωτικές

    Πράγματι οι παραστάσεις αυτές με στιγμάτισαν με την καλή την έννοια....δε χρειάζεται όμως να μένουμε κοινωνικά ανενεργοί το χειμών άλλωστε υπάρχουν και άλλες αν και λιγότερες παραστάσεις στον ορίζοντα....

    Καλό πολιτιστικό χειμώνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή